24 mei 2010

2008 – De Jantjes

De Jantjes 2008 De Jantjes mag worden beschouwd als de eerste Nederlandse musical. Het stuk is van oorsprong een toneelstuk gechreven door Herman Bouber. De muziek van de liedjes werd geschreven door Louis Davids en Margie Morris. De musical werd voor het eerst in 1920 opgevoerd met Louis Davids en zijn vrouw Margie Morris in de hoofdrollen. De musical is een van de klassiekers in de Nederlandse amusementswereld en is zeer vaak uitgevoerd als toneelstuk, als musical en de musical is dan ook meerdere malen verfilmd. Nog in het theaterseizoen 1997-1998 werd De Jantjes in een productie van Joop van den Ende met groot succes enkele honderden keren gespeeld in alle grote theaters.

Verhaal

De Jantjes speelt zich af in de Jordaan in het begin van de 20e eeuw. Dolle Dries, Blauwe Toon en Schele Manus zit het de laatste tijd niet mee. Mooie Leendert heeft – hoewel hij getrouwd is met Bleke Doortje – zijn oog laten vallen op Blonde Greet, de vriendin van Dolle Dries. De moeder van Leendert besluit haar geliefde zoon te helpen en vertelt de moeder van Dries, moeder Betje, leugens over Blonde Greet. Moeder Betje wil niet dat haar zoon met zo’n slechte meid verkering heeft en probeert te stoken in de goede relatie.

Bovendien slaat Dolle Dries Mooie Leendert in elkaar, omdat die op zijn beurt zijn vrouw Doortje alle hoeken van de kamer liet zien. Hiervoor belandt Dolle Dries in de gevangenis. Blauwe Toon loopt veel geld mis en heeft geen familie of vriendin. Schele Manus wordt om zijn handicap(“hij loenst een beetje…”) door zijn vriendin Toffe Jans aan de kant gezet. Gedrieën besluiten ze te tekenen bij de marine. In die tijd stonden de matrozen bekend als De Jantjes. Ze moeten voor zes jaar naar Indië en laten hun geliefde Amsterdam met alle vrienden en gezelligheid achter zich. Na zes jaar keren ze terug. Er is echter nog al wat veranderd…

De Musicalvereniging Abbekerk voerde de Jantjes op zaterdag 13 en zondag 14 september (matinee) en op vrijdag 19 en zaterdag 20 september in theater De Nieuwe Haven in Abbekerk. De groep staat onder leiding van professionals: muzikaal leider is Gerbrand van Kolck en dit jaar is Ineke de Geus onze regisseur. Hun kennis en ervaring staan garant voor een feest van herkenning.

Foto’s voorstelling

Creatives

Regie: Ineke de Geus
Dirigent: Gerbrand van Kolck
Lichttechniek: Diederik Schoorl
Geluidstechniek: Dijkstra’s Happy Sound
Kostuums: Agaath Pronk
Decor: AZOV decorploeg
Grime: AZOV grimeploeg olv Bianca Moscoso-Koenders
Muziek / liedteksten: Louis Davids en Margie Morris
Tekst: Herman Bouber

Rolverdeling

Dolle Dries Jaap Le Mair
Blauwe Toon Yoerin Obdam
Schele Manus André van Veen
Mooie Leendert Bart Stam
Bleke Doortje Lotte Nijsse
Blonde Greet Margreet van Diepen
Moeder Betje Charlotte van Hulst
Toffe Jans Lianne van Diepen
Tante Piet Wil van de Molen
Ome Gerrit Jan Joosten
Na Druppel Marita Baas
De Mop John Lansen
De Kromme Jolanda van de Nes
De Vreetster Gerda Roemer
Sergeant Majoor/ Bobby Harrie Gort
De Lat Peter Modder
Zwaan Chris Slagmoolen
Ensemble Leden vereniging

Geef een reactie